Journalist Radiomaker Schrijver Stadsgids
Select a language
Portfolio

Hier vind je een overzicht van mijn werk.  Artikelen, radiodocumentaires en -reportages, boeken, blogs en mijn reisaanbod. Ik sta altijd open voor nieuwe projecten en samenwerkingen.

September 2014 verschijnen er twee boeken over Lviv waar ik aan meewerkte. Na twee jaar werk presenteer ik samen met fotograaf Dolph Kessler “Lviv, Stad van Paradoxen”, een fotoboek met essays over geschiedenis, heden en toekomst van deze West-Oekraïense stad. Daarnaast komt het boek “De Joden van Lemberg” (juni 2012) uit in het Engels en begin 2015 ook in het Oekraïens.

Lviv, Stad van Paradoxen
Lviv, Stad van Paradoxen
Tussen beauty en drama
Uitgave: Mauritsheech Publishers - 2014

In september 2014 verscheen ‘Lviv, Stad van Paradoxen’. Documentair fotograaf Dolph Kessler nam het initiatief voor een fotoboek over Lviv, en vroeg me een essay te schrijven over de geschiedenis van de inwoners van de stad. Lviv had door de eeuwen heen verschillende namen – Leopolis, Lemberg, Lemberik, Lwów, Lvov en Lviv – en ik leg uit hoe dat komt. In de laatste eeuw bleef de stad gespaard voor verwoesting, maar de inwoners werden verdreven of vermoord. De afgelopen jaren ontmoette ik overlevenden en nieuwkomers. Zij staan centraal in mijn essay.

Het boek zit boordevol prachtige foto’s van Dolph. Aan het boek werken ook mijn vrienden Kees van Ruijven (stedenbouwkundige) en Ruud Meij (filosoof) mee. Als bijlage is er een speciale kaartenbundel van de Amsterdamse kaartenmaker Herman Zonderland, over de geschiedenis van Galicië en Midden-Europa.

Meer info over het boek, en bestellen kan hier.

Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Print Page Voeg toe aan Twitter 
Volkskrant over De Joden van Lemberg
Volkskrant over De Joden van Lemberg
Een reisgids, gelardeerd met de levensverhalen van overlevenden
Recensie door Olaf Tempelman, gepubliceerd op volkskrant.nl in maart 2013

Lviv, de Midden-Europese stad die zo vaak van naam veranderde, heette in het jiddisch Lemberik. In 1939 woonden er 110 duizend Joden. Nu heeft een historische reisgids als ondertitel: Een reis naar lege plekken.

 
Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Print Page Voeg toe aan Twitter 
De Joden van Lemberg
De Joden van Lemberg
Een reis naar lege plekken
Uitgave: Hondsrug Pers 2012

Halverwege 2010 vroeg professor Theologie Heleen Zorgdrager me mee te werken aan een boek over de Joden van Lviv. Na twee jaar onderzoek en schrijfwerk lag het er. “De Joden van Lemberg”. Samen gingen we op zoek naar overlevenden van de Holocaust. Dat bleek niet gemakkelijk. Van de ongeveer 160.000 joden die de stad telde waren er na de oorlog nog slechts enkele honderden over. Toch lukte het. We ontmoetten Sharona, een dame woonachtig in Jeruzalem die haar herinneringen aan de oorlog in Lviv tijdens haar kinderjaren met ons deelde. Ook portretteren we de rabbijn van Lviv, die in de stad geboren werd. En we beschrijven het leven van Boris Dorfman, de laatste Jiddischsprekende inwoner van Lviv. Naast deze levensverhalen beschrijven we ook de rijke joodse historie vanaf de twaalfde eeuw, de ontstaansgeschiedenis van beroemde synagogen, Lviv tijdens de Holocaust en het hedendaagse joodse Lviv.

In september 2014 verschijnt “De Joden van Lemberg” in het Engels!
Ook staat een Oekraïenstalige uitgave gepland voor 2015.

Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Print Page Voeg toe aan Twitter 
Opdrachtgevers

Lees meer over mijn opdrachtgevers.
Onderandere:
Trouw
Bureau Buitenland VPRO
Radio1