Journalist Radiomaker Schrijver Stadsgids
Select a language
Portfolio

Hier vind je een overzicht van mijn werk.  Artikelen, radiodocumentaires en -reportages, boeken, blogs en mijn reisaanbod. Ik sta altijd open voor nieuwe projecten en samenwerkingen.

De Joden van Lemberg
De Joden van Lemberg
Een reis naar lege plekken
Uitgave: Hondsrug Pers 2012

Halverwege 2010 vroeg professor Theologie Heleen Zorgdrager me mee te werken aan een boek over de Joden van Lviv. Na twee jaar onderzoek en schrijfwerk lag het er. “De Joden van Lemberg”. Samen gingen we op zoek naar overlevenden van de Holocaust. Dat bleek niet gemakkelijk. Van de ongeveer 160.000 joden die de stad telde waren er na de oorlog nog slechts enkele honderden over. Toch lukte het. We ontmoetten Sharona, een dame woonachtig in Jeruzalem die haar herinneringen aan de oorlog in Lviv tijdens haar kinderjaren met ons deelde. Ook portretteren we de rabbijn van Lviv, die in de stad geboren werd. En we beschrijven het leven van Boris Dorfman, de laatste Jiddischsprekende inwoner van Lviv. Naast deze levensverhalen beschrijven we ook de rijke joodse historie vanaf de twaalfde eeuw, de ontstaansgeschiedenis van beroemde synagogen, Lviv tijdens de Holocaust en het hedendaagse joodse Lviv.

“Tegen het vergeten hebben de auteurs een monumentje opgericht. Een gevoelig en mooi geïllustreerd portret van joodse mensen en hun cultuur die al zeven eeuwen in Lviv thuis zijn.” (Frans Hoppenbrouwers, ‘Communicantes’)

“Deze reisgids, gelardeerd met de levensverhalen van schaarse overlevenden en achterblijvers, vult in meerdere opzichten een vacuüm.” (Olaf Tempelman, ‘De Volkskrant’)

“De Joden van Lemberg is een noeste studie, een uniek document dat een voor velen onbekende geschiedenis ontsluit.” (Albert-Jan Regterschot, ‘Reformatorisch Dagblad’)

“De Joden van Lemberg bevat een schat aan informatie voor wie zelf in Lviv op zoek wil naar sporen uit het bewogen verleden van de stad. Het is een knappe prestatie van de auteurs dat ze er in zijn geslaagd stemmen uit het verleden te laten spreken.” (‘Documentatiegroep ’40 – ’45’)

“Verslag van een anderhalf jaar lange speurtocht naar de Joodse geschiedenis van Lviv, de geboortestad van Simon Wiesenthal, de Nederlandse schrijver Milo Anstadt en woonplaats van Joseph Roth. De auteurs maakten deze reisgids, of dit monumentje, met behulp van drie van de weinige overlevenden van de Holocaust.” (Elsbeth Etty, ‘NRC Handelsblad’)

“Een sierlijk gidsje, hun enthousiasme brengen ze over: aan het eind wil je weten hoe je in Lviv komt.” (Hilbrand Rozema, ‘Nederlands Dagblad’)

In september 2014 verschijnt “De Joden van Lemberg” in het Engels!
Ook staat een Oekraïenstalige uitgave gepland voor 2015.

Bestel nu ‘De Joden van Lemberg’! Levertijd: 6 werkdagen.

Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Print Page Voeg toe aan Twitter 
Opdrachtgevers

Lees meer over mijn opdrachtgevers.
Onderandere:
Trouw
Bureau Buitenland VPRO
Radio1