Journalist Radiomaker Schrijver Stadsgids
Select a language
Galicische

vertellingen

Welkom op mijn blog. Dagelijks doe ik verslag van mijn zoektocht naar het nieuwe Midden-Europa. Krakau en Lviv liggen in de eeuwenoude regio Galicië (Pools: Galicjia, Oekraïens Галичина). Anno 2014 klieft de grens van Europa Galicië in tweeën.

De revolutie voorvoeld.
Michiel Driebergen, 2 september 2014

Vandaag bezocht ik ‘Jestem kroplą w morzu. Sztuka ukraińskiej rewolucji’ - Ik ben een druppel in de oceaan. Kunst in de Oekraïense revolutie’ in het MOCAK in Kraków.
Daar hing onder andere dit doek, dat Vasiliy Tsagolov al schilderde voor de revolutie. Zijn serie ‘Ghosts of Revolution’ werd in oktober 2013, een maand voor de onrust in Kyiv, gepresenteerd.
Een bewijs dat de opstand te voorvoelen is geweest. De onvrede gierde al jaren door het land.
Het niet tekenen van het Associatieverdrag door oud-president Janoekovitsj was slechts de druppel. Het ‘bij Europa willen horen’ was niet bepalend, maar het ‘niet, nooit meer willen bukken voor autoritarisme' was de essentie.
De spoken van de revolutie waarden rond, Vasiliy Tsagolov zag ze, en ving ze op canvas.

Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Print Page Voeg toe aan Twitter 
Zoeken
Archief
Contact

Lees meer over Michiel Driebergen

Laat een bericht achter

Volg Michiel via RSS

Of stuur een mailtje naar  mdriebergen (at) hotmail.com

Mijn vorige blog: Standplaats Lemberg
Mijn vorige blog: Standplaats Lemberg

Vanaf 2010 - 2014 hield ik de blog Standplaats Lemberg bij. Voor mij als radiomaker de eerste stappen op het schrijversvlak. Sindsdien ben ik niet meer opgehouden.

De posts gaan vooral over de stad Lviv en West-Oekraïne. Voor mij persoonlijk is het een waardevol document, en ik raad met name de (potentiële) Lviv-liefhebber aan erdoorheen te struinen!

Mijn nieuwe boek over Lviv
Mijn nieuwe boek over Lviv

Samen met documentair fotograaf Dolph Kessler werk ik aan een fotoboek over Lviv. 
Ik schrijf daarin een essay over de geschiedenis van deze stad in West-Oekraïne. De gebouwen bleven staan, maar de inwoners werden verdreven en vermoord. Het boek komt uit in september.