Journalist Radiomaker Schrijver Stadsgids
Select a language
Galicische

vertellingen

Welkom op mijn blog. Dagelijks doe ik verslag van mijn zoektocht naar het nieuwe Midden-Europa. Krakau en Lviv liggen in de eeuwenoude regio Galicië (Pools: Galicjia, Oekraïens Галичина). Anno 2014 klieft de grens van Europa Galicië in tweeën.

Kraamkamer (slot)
Kraamkamer (slot)
De Verdieping
Michiel Driebergen, 26 juni 2014

Trefwoorden: democratie, euromaidan, oekraïne

Het is bijna niet uit te leggen.
Maanden na de stormachtige ommekeer waait de revolutie nog steeds door de straten van Kyiv. Geen tomeloze tornado’s meer, maar krachtige, gerichte windstoten.
Foto’s tonen gekke kaki-pakjes en rare kozakkenkapsels. We noemen hen nationalisten of radicalen. Het zijn mensen die bijna allemaal iemand missen, gedood door een sniper of vermist geraakt tijdens de maandenlange protesten.
Een energieke groep dertigers heeft hen op sleeptouw genomen. Zij zijn jong genoeg om niet belast te zijn met het Sovjetverleden, maar oud genoeg om te beseffen wat er tien jaar geleden mis ging, na de Oranje Revolutie.
Zij willen het nu zelf doen. Hun verstand en wereldwijsheid combineren met de energie van de revolutionairen. Je voelt het alleen als je zelf door de straten van Kyiv loopt. Het is anders dan voorheen. Alles is anders.
Zorg dat je het niet mist.
Lees m’n stukken hierover in Trouw. Vandaag in De Verdieping.

Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Print Page Voeg toe aan Twitter 
Zoeken
Archief
Contact

Lees meer over Michiel Driebergen

Laat een bericht achter

Volg Michiel via RSS

Of stuur een mailtje naar  mdriebergen (at) hotmail.com

Mijn vorige blog: Standplaats Lemberg
Mijn vorige blog: Standplaats Lemberg

Vanaf 2010 - 2014 hield ik de blog Standplaats Lemberg bij. Voor mij als radiomaker de eerste stappen op het schrijversvlak. Sindsdien ben ik niet meer opgehouden.

De posts gaan vooral over de stad Lviv en West-Oekraïne. Voor mij persoonlijk is het een waardevol document, en ik raad met name de (potentiële) Lviv-liefhebber aan erdoorheen te struinen!

Mijn nieuwe boek over Lviv
Mijn nieuwe boek over Lviv

Samen met documentair fotograaf Dolph Kessler werk ik aan een fotoboek over Lviv. 
Ik schrijf daarin een essay over de geschiedenis van deze stad in West-Oekraïne. De gebouwen bleven staan, maar de inwoners werden verdreven en vermoord. Het boek komt uit in september.