Journalist Radiomaker Schrijver Stadsgids
Select a language
Galicische

vertellingen

Welkom op mijn blog. Dagelijks doe ik verslag van mijn zoektocht naar het nieuwe Midden-Europa. Krakau en Lviv liggen in de eeuwenoude regio Galicië (Pools: Galicjia, Oekraïens Галичина). Anno 2014 klieft de grens van Europa Galicië in tweeën.

De Polen en de monarchie
Michiel Driebergen, 24 juni 2014

Voor het Reformatorisch Dagblad beklom ik de kasteelheuvel van Krakau, en daalde af in de catacomben van de kathedraal. Hier liggen de Poolse koningen van de twaalfde tot de achttiende eeuw begraven. De geschiedenis verklaart waarom de Polen de monarchie nu niet zien zitten.

“Het koningspaar besteedt aandacht aan zaken die Polen heel belangrijk vinden. Zo bezoeken zij het museum van de Opstand van Warschau, en ontmoeten zij veteranen bij het monument voor generaal Maczek. Dat is een eer voor veel Polen. Een koning als Willem-Alexander zou een zegen zijn voor Polen. De politiek is extreem verdeeld. Een onafhankelijke monarch zou elke politieke crisis te lijf kunnen.”

“Polen had eeuwenlang een koning. Op zeker moment besloot de adel de koning te kiezen. Heel modern in die tijd. Maar omdat niemand een rivaal op de troon wilde, koos men vaak een buitenlandse koning. Dat verzwakte het land danig, en in de achttiende eeuw werd Polen verdeeld onder buitenlandse mogendheden. Toen Polen in 1918 onafhankelijk werd, wilde men absoluut geen koning meer.
Daarom worden monarchisten nu uitgelachen. Polen zal wel altijd een republiek blijven.”

Lees het hele stuk in het Reformatorisch Dagblad.

De kathedraal op de Wawel
De Kathedraal
Koning Jagiello
Klokkenspel
Uitzicht
Graf Adam Mickiewicz
Maarschalk Pilsudski
President Kaczynski en zijn vrouw
Standbeeld Koning Jagiello 1
Standbeeld Koning Jagiello 2
Standbeeld Koning Jagiello 3
    
Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Print Page Voeg toe aan Twitter 
Zoeken
Archief
Contact

Lees meer over Michiel Driebergen

Laat een bericht achter

Volg Michiel via RSS

Of stuur een mailtje naar  mdriebergen (at) hotmail.com

Mijn vorige blog: Standplaats Lemberg
Mijn vorige blog: Standplaats Lemberg

Vanaf 2010 - 2014 hield ik de blog Standplaats Lemberg bij. Voor mij als radiomaker de eerste stappen op het schrijversvlak. Sindsdien ben ik niet meer opgehouden.

De posts gaan vooral over de stad Lviv en West-Oekraïne. Voor mij persoonlijk is het een waardevol document, en ik raad met name de (potentiële) Lviv-liefhebber aan erdoorheen te struinen!

Mijn nieuwe boek over Lviv
Mijn nieuwe boek over Lviv

Samen met documentair fotograaf Dolph Kessler werk ik aan een fotoboek over Lviv. 
Ik schrijf daarin een essay over de geschiedenis van deze stad in West-Oekraïne. De gebouwen bleven staan, maar de inwoners werden verdreven en vermoord. Het boek komt uit in september.