Journalist Radiomaker Schrijver Stadsgids
Select a language
Galicische

vertellingen

Welkom op mijn blog. Dagelijks doe ik verslag van mijn zoektocht naar het nieuwe Midden-Europa. Krakau en Lviv liggen in de eeuwenoude regio Galicië (Pools: Galicjia, Oekraïens Галичина). Anno 2014 klieft de grens van Europa Galicië in tweeën.

Vinnytsja
Michiel Driebergen, 17 december 2014

Trefwoorden: roadtrip

‘De Kozakken kozen een leider - met tegenzin. Als hij na drie maanden niet al hun problemen had opgelost ging z’n kop eraf’, zei een Oekraïense schrijver me.

Maidan was slechts één oprisping van vrijheidsdrang van de Oekraïners, bedacht ik me in Vinnytsja, Midden-Oekraïne, waar president Porosjenko zijn chocolade-imperium stichtte. ‘Vraag het de strijders in het oosten. Niemand verwacht steun van de president’, sprak Dmitri minachtend; en hij ging door met geld inzamelen voor het leger. ‘Wij vechten voor onze vrijheid, niet voor de regering’, vertelden twee soldaten met verlof me in het nabijgelegen Lipovets. ‘En onze commandant moet weg, want die vertrouwen we niet.’

Vrijheid. Weg met presidenten, leiders, landheren…

Ik moest denken aan Taras Sjevtsjenko, de ‘boerenpoëet’ die zich in de negentiende eeuw ontworstelde aan zijn horigenbestaan en met zijn gedichten de Oekraïense taal volwassen maakte. Als test vroeg ik alle voorbijgangers van het Sjevtsjenko borstbeeld in Vinnytsja een gedicht van hem voor te dragen. Ze deden het zonder uitzondering uit hun hoofd.

Hoe het verder moest wist ik niet. Zien we de wording van een staat, op Europese leest geschoeid? Of is de totale anarchie nu begonnen?

Luister: een van de inwoners van Vinnytsja draagt een strofe van het gedicht 'Kaukasus' van Taras Sjevtsjenko voor. Het gedicht werd symbool van de Maidan-revolutie na de dood van de eerste demonstrant, Serhiy Nigoyan, die het enkele dagen eerder gedeclameerd had.

Vertaling: 

Strijd door, en overwin!
God Zelf zal je helpen.
De waarheid en glorie is aan uw kant,
het recht en de heilige vrijheid.

Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Print Page Voeg toe aan Twitter 
Zoeken
Archief
Contact

Lees meer over Michiel Driebergen

Laat een bericht achter

Volg Michiel via RSS

Of stuur een mailtje naar  mdriebergen (at) hotmail.com

Mijn vorige blog: Standplaats Lemberg
Mijn vorige blog: Standplaats Lemberg

Vanaf 2010 - 2014 hield ik de blog Standplaats Lemberg bij. Voor mij als radiomaker de eerste stappen op het schrijversvlak. Sindsdien ben ik niet meer opgehouden.

De posts gaan vooral over de stad Lviv en West-Oekraïne. Voor mij persoonlijk is het een waardevol document, en ik raad met name de (potentiële) Lviv-liefhebber aan erdoorheen te struinen!

Mijn nieuwe boek over Lviv
Mijn nieuwe boek over Lviv

Samen met documentair fotograaf Dolph Kessler werk ik aan een fotoboek over Lviv. 
Ik schrijf daarin een essay over de geschiedenis van deze stad in West-Oekraïne. De gebouwen bleven staan, maar de inwoners werden verdreven en vermoord. Het boek komt uit in september.