Journalist Radiomaker Schrijver Stadsgids
Select a language
Galicische

vertellingen

Welkom op mijn blog. Dagelijks doe ik verslag van mijn zoektocht naar het nieuwe Midden-Europa. Krakau en Lviv liggen in de eeuwenoude regio Galicië (Pools: Galicjia, Oekraïens Галичина). Anno 2014 klieft de grens van Europa Galicië in tweeën.

Smog.
Smog.
Lokale verkiezingen in Polen (1)
Michiel Driebergen, 5 november 2014

Kraków heeft alles wat je wilt: de stad ligt tussen groene heuvels, heeft een schitterende historische binnenstad en er is veel werk. Toch is er een probleem: smog. Zeker in de winter, want dan gaat in de hele stad de kolenkachel aan.
Het was indirect een thema vanavond, tijdens het verkiezingsdebat tussen de zeven burgemeesterskandidaten van Kraków, georganiseerd door studenten van de Jagiellonische Universiteit. Een ‘arena’ bomvol jongeren, die het liefst in de stad willen blijven wonen - maar met zulke lucht liever verhuizen voordat ze kinderen krijgen.
De burgemeester, Jacek Majchrowski, een oude vos die de stad sinds 2002 regeert, kreeg het wat de luchtverontreiniging betreft het zwaarst te verduren van Tomasz Lesniak, een 28-jarige politicus-in-de-dop die pleit voor kwaliteit van leven. Hij liep eerder voorop in de campagne tegen het idee van de stad om de Olympische Spelen te organiseren; wat de bevolking onlangs per referendum afwees.
Lesniak vertegenwoordigt een jonge generatie Polen, die hun toekomst zoekt in eigen land, in de groeiende stad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen, volgende week zondag, zou hij op tien procent van de stemmen kunnen rekenen, wat je gerust een kleine revolutie kunt noemen. Ik zal hem blijven volgen.

Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Print Page Voeg toe aan Twitter 
Zoeken
Archief
Contact

Lees meer over Michiel Driebergen

Laat een bericht achter

Volg Michiel via RSS

Of stuur een mailtje naar  mdriebergen (at) hotmail.com

Mijn vorige blog: Standplaats Lemberg
Mijn vorige blog: Standplaats Lemberg

Vanaf 2010 - 2014 hield ik de blog Standplaats Lemberg bij. Voor mij als radiomaker de eerste stappen op het schrijversvlak. Sindsdien ben ik niet meer opgehouden.

De posts gaan vooral over de stad Lviv en West-Oekraïne. Voor mij persoonlijk is het een waardevol document, en ik raad met name de (potentiële) Lviv-liefhebber aan erdoorheen te struinen!

Mijn nieuwe boek over Lviv
Mijn nieuwe boek over Lviv

Samen met documentair fotograaf Dolph Kessler werk ik aan een fotoboek over Lviv. 
Ik schrijf daarin een essay over de geschiedenis van deze stad in West-Oekraïne. De gebouwen bleven staan, maar de inwoners werden verdreven en vermoord. Het boek komt uit in september.