Journalist Radiomaker Schrijver Stadsgids
ReporterRadio1
ReporterRadio1
over journalistiek in Oekraïne
Michiel Driebergen, 10 augustus 2014

Vanavond was ik te gast bij het Radio 1 programma Reporter Radio op Radio 1. Deze zomer wijden zij een serie aan journalistiek in het buitenland, en Oekraïne is een van die landen. Mijn onderzoek naar de journalistiek in Oekraïne deed ik voor hen.
Ik ging eerst langs bij mediabedrijf Mediaport in Charkov. Een bijzondere redactie met bijzondere journalisten. Zij bedachten een manier om onafhankelijk van oligarchen hun werk te doen. Via crowdfunding, samenwerking met buitenlandse mediaberdrijven en eigen financiering tuigde de initiatiefnemer, Zurab Alasania, een onafhankelijke nieuwswebsite op, die al ruim tien jaar een luis in de pels is van de regionale overheid in Charkov.
Ook ging ik op bezoek bij Yevhen Fedchenko, oud-oorlogsverslaggever en nu hoofd van de opleiding journalistiek in Kyiv. Hij richtte onlangs de website StopFake op, waarmee hij de waarheid achter foto's, filmpjes en reportages over de oorlog in Oost-Oekraïne tracht te achterhalen. Ook Yevhen was heel open over de manier waarop hij werkt, en hoe moeilijk - onmogelijk? - het is om onafhankelijk te blijven als journalist als er oorlog is in je eigen land.
Mijn reportages over Mediaport, Hromadske TV en StopFake zijn nu te beluisteren. In de uitzending was naast ikzelf ook journalist Hans de Vreij te gast, voormalig correspondent in Joegoslavie die het conflict in Oekraïne op de voet volgt.
Luister de uitzending.

Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Print Page Voeg toe aan Twitter