Journalist Radiomaker Schrijver Stadsgids
De mythe van Galicië (1)
Michiel Driebergen, 10 oktober 2014

Vandaag dan eindelijk geopend in het International Cultural Centre in Kraków: de expositie The Myth of Galicia.
Galicië is het vergeten koninkrijk dat eind achttiende eeuw, na de Poolse delingen, door Oostenrijk werd omgevormd tot ‘Kroonland’. Lviv en Kraków waren de twee hoofdsteden van deze bestuurlijke provincie, waar o.a. Polen, Oekraïners, en Joden woonden.
In 1914 verdween Galicië van de kaart, toen het Weense Keizzerrijk na de Eerste Wereldoorlog ineenstortte. In de decennia erna werden de bewoners verdeeld, verdreven of vermoord.
Galicië bestaat nog steeds, in de collectieve herinnering van Oostenrijkers, Polen, Oekraïners en Joden. Met behulp van schilderijen, documenten, foto’s, kaarten - afkomstig uit Wenen, Lviv en Kraków - proberen de bouwers van de expositie de mythevorming rond de befaamde Midden-Europese provincie te onthullen.
Het komende half jaar zal ik minutieus verslag doen van deze expositie en alles wat er omheen gebeurt. Mijn eerste vraag is: waar zijn de Lembergers? Tijdens de persconferentie voerden twee Oostenrijkers en twee Polen het woord; de directeur vergat bijna de afgevaardigden uit Lvivse instituten te bedanken voor hun bijdragen aan de opbouw van de expositie.

Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Print Page Voeg toe aan Twitter