Journalist Radiomaker Schrijver Stadsgids
Zablocie (1)
Zablocie (1)
Op zoek naar het nieuwe Polen
Michiel Driebergen, 31 mei 2014

Trefwoorden: kazimierz, krakau, mocak, zablocie

De komende tijd zal ik regelmatig schrijven over Zabłocie.
Zabłocie is onderdeel van het Krakause stadsdeel Podgórze; een eindje buiten het toeristische stadscentrum, aan de overzijde van de rivier ten opzichte van de populaire wijk Kazimierz, aan oostkant van de spoorlijn ten opzichte van het getto waar de Krakause joden ooit werden samengedreven.
Bij gebrek aan duidelijk verleden en vastomlijnd heden heeft Zabłocie vooral Toekomst. De wijk verloor haar industriële functieen dus klonteren in de ‘Fabryka’ nu ondernemers, kunstenaars en studenten samen. Er zijn gekke cafés waar sommige gasten wel lijken te wonen, er is een drukkerijtje, een verzameling IT-bedrijfjes, een wijnhandel met uitsluitend overheerlijke Georgische importwijn en een afschuwelijk modern appartementencomplex ‘Garden Residence’ waar je een pasje moet hebben en een bewaker moet passeren om je appartement te betreden - hoewel er op de benedenverdieping een uitstekende Engels-Poolse ‘przedszkole’ (voorschool) is.
Opvallend: door de straten van Zabłocie scheuren van die gekke open toeristenkarretjes, want naast het MOCAK, het Museum Of Contemporary Art Kraków, zit Schindlers emaillefabriek. Daar was iets mee in de Tweede Wereldoorlog.

Voeg toe aan Facebook Voeg toe aan Print Page Voeg toe aan Twitter